bestuurlijke boete

 

De overheid kiest steeds meer voor de bestuursrechtelijke boete om zwaar te kunnen straffen zonder rekening te hoeven houden met de bijzonderheden van het geval. De boete is dan onevenredig hoog.  Het loont daarom in veel gevallen om te procederen.   

 

De bestuurlijke boete wordt op tal van terreinen ingezet. Meestal is een ondernemer of de feitelijk leidinggevende daarvan degene die getroffen wordt. Maar ook een particulier kan (onevenredig) zwaar getroffen worden door de bestuurlijke boete. 

 

Voorbeelden zijn de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), de Arbeidsomstandighedenwet, en de meststoffenwet. 

 

Het is niet altijd duidelijk in hoeverre u moet meewerken met de toezichthouder.  Aan de ene kant moet u meewerken aan toezicht, maar aan de andere kant, als u verdachte bent, dan juist niet meer. Dan heeft u een zwijgrecht, moet u de cautie gegeven worden, en behoeft u niet meer mee te helpen aan uw eigen veroordeling. Er is dus op een gegeven moment een sfeerovergang van toezicht naar vervolging. Het is van belang om daar alert op te zijn en daarop ook te anticiperen. 

 

Als er dan op enig moment een boeterapport ligt dan loont het vaak de moeite om dat niet klakkeloos te accepteren maar om dit kritisch met in acht neming van het beleid en de jurisprudentie tegen het licht te houden en eventueel te gaan procederen.    

  

Mr Bondam is u hiermee graag van dienst. Neem geheel vrijblijvend contact op.