VOG - Verklaring Omtrent het gedrag

De VOG of Verklaring Omtrent het gedrag : 

 

Of u dit krijgt of niet is afhankelijk van het doel waarvoor u het vraagt, uw strafblad, en de terugkijktermijn.

 

Voor jongeren tot 23 jaar geldt over het algemeen een korte terugkijk termijn van twee jaar. 

 

Een veroordeling voor een zedendelict heeft echter een levenslange terugkijk termijn tot gevolg.

 

 Zo kan een minderjarige jongen van 17 die een redelijk onschuldige seksueel getinte foto van zijn minderjarige vriendin van 17 rondstuurt al worden vervolgd voor het verspreiden van kinderporno. Dat is een zedendelict. Vervolgens kan hij de rest van zijn leven worden gezien als een zedendelinquent.  Als hij 10 jaar later zwemleraar wil worden dan lukt dat mogelijk dus niet.  

 

Hetzelfde feit had echter mogelijk ook ten laste kunnen worden gelegd als smaad. Dat is geen zedendelict. Voor de hoogte van de straf maakt het vermoedelijk helemaal niets uit, want dat wordt vrijwel zeker dezelfde taakstraf. Maar voor de VOG heeft het zeer grote gevolgen.  

 

Het kan dus zinvol zijn om de Officier van Justitie tijdig te vragen om dit feit op een andere wijze ten laste leggen. Als dit tijdig goed onderbouwd wordt gevraagd dan zal dit niet zomaar worden verworpen. 

 

Of u wel of geen VOG krijgt is een beoordeling die formeel los staat van de strafzaak. Mr Bondam let erop dat dit aspect vanaf het begin de aandacht krijgt die het verdient. 

 

Neem contact op als u hierover vragen heeft.