Snelheidsovertreding - ontzegging van de rijbevoegdheid of niet:  

 

In het strafrecht onderscheidt men de misdrijven en de overtredingen.  Mr Bondam verdedigt meestal verdachten van misdrijven. Maar soms wordt hem ook gevraagd om cliënten bij te staan bij de wat lichtere zaken, de overtredingen, zeker als die wat grotere gevolgen kunnen hebben.

 

In dit geval ging het om een succesvolle ondernemer uit de regio Haarlem die na een geslaagde deal, om zichzelf eens te trakteren,  een mooie auto had gekocht. Dit was een Ferrari met meer dan 650 PK en een topsnelheid van boven de 300 kilometer per uur. Zijn vrouw had hem nog gewaarschuwd om dat niet te doen want zij kende hem al wat langer…   

 

Hij vond dat de auto er gewoon om vroeg dat hij hem even uitprobeerde.  En zo geschiedde.  Op een mooie zondagochtend werd gedurende de eerste echte rit de auto een beetje uitgeprobeerd. Heel even werd op een volstrekt lege autosnelweg 170 kilometer per uur gehaald.  Ter plaatse was een snelheid van maximaal 100 kilometer per uur toegestaan.  Er was geen ander verkeer en volgens de berekeningen van mr Bondam had men er zelfs veilig met een vliegtuig kunnen opstijgen.  Maar helaas wist de politie ook dat er wel meer mensen waren die daar dat startbaan gevoel kregen. Zij lagen daarom te wachten met een lasergun....

 

Hij werd staande gehouden, het rijbewijs werd ingevorderd en hij zou er nog wel van horen.

 

Hij had een blanco strafblad maar toch was de te verwachten sanctie volgens de geldende richtlijnen een forse sanctie.  Dit kwam neer op ongeveer 1000 Euro boete en 2 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid.

 

Als hij geen actie zou ondernemen kon hij erop rekenen dat het O.M. in afwachting van de zitting het rijbewijs twee maanden zou inhouden.

 

Hij had dat rijbewijs echter veel te hard nodig. Hij moest dagelijks met de auto het gehele land door. Hij had er dus groot  belang bij dat de Officier van Justitie dat tijdig wist en dat deze daar direct rekening mee kon houden.  Het wachten op een beslissing van de Officier van Justitie om daarna eventueel een klaagschrift bij de rechtbank in te dienen was ook een mogelijkheid geweest. Dan had hij echter een kans bij de Officier van Justitie verspeeld en dan had hij ook langer moeten wachten.

 

Samen met cliënt werden dus alle argumenten op een rijtje gezet  en alle relevante bewijsstukken verzameld. Uiteindelijk werd een uitgebreid onderbouwd verzoek voorzien van alle relevante bewijsstukken in hapklare vorm gestuurd naar het CVOM te Utrecht.

 

Gelukkig zag de Officier van Justitie ook wel in dat de belangen van de verkeersveiligheid in dit geval niet opwogen tegen de persoonlijke belangen van cliënt. Hij kreeg het rijbewijs terug in afwachting van de zitting.

 

Een paar maanden later was de zitting. Dit was een zogeheten O.M. zitting.  Daar werd door middel van een video verbinding gesproken met de Officier van Justitie bij het CVOM in Utrecht.  Er kwam geen rechter meer aan te pas. Mr Bondam ging mee met cliënt om te voorkomen dat er alsnog zou worden besloten tot ontzegging van de rijbevoegdheid.  Cliënt toonde berouw en de Officier van Justitie besloot om alleen een geldboete van 1000 Euro op te leggen. Zij vond gelukkig ook wel dat er geen ontzegging van de rijbevoegdheid moest worden opgelegd.  Hij had het rijbewijs immers al weer een paar maanden terug. Sindsdien was hij ook niet meer in beeld gekomen bij politie en justitie.

 

Cliënt noemde het “pin and go” en was blij dat het klaar was.

 

 

Op de terugweg reed mr Bondam een stukje mee in de auto van cliënt. De auto was best wel krap en nadat mr Bondam zich daarin had gewurmd liet cliënt zien dat hij zelfs met 650 PK onder de voet, op een paar kleine snelheidsovertredingen na,  een voorbeeldige chauffeur kon zijn.... 

 

De moraal van het verhaal: als uw rijbewijs is ingevorderd en u goede argumenten heeft waarom u niet zonder uw rijbewijs kunt dan kan het de moeite waard zijn om dat direct aan het O. M kenbaar te (laten) maken om verlies van kansen en onnodige vertraging te voorkomen. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Bart Oort (dinsdag, 11 februari 2020 18:17)

    Prima Otto