strafbeschikking

Wist u dat de Officier van Justitie tegenwoordig zelf straffen kan opleggen zonder dat de rechter eraan te pas hoeft te komen? Dat heet "strafbeschikking:"

 

De strafbeschikking wordt ook opgelegd in zaken die bij de rechter niet zouden zijn bestraft, of lichter zouden zijn bestraft. 

 

Het belangrijkste is dat u zich moet beseffen dat een strafbeschikking dezelfde status heeft als een veroordeling van de strafrechter en dus ook een strafblad oplevert. 

  

Zodra een strafbeschikking is uitgereikt kunt u verzet instellen. De termijn is heel erg kort, twee weken. Daarna kan het niet meer. Er staat mogelijk ook een betalingstermijn op de strafbeschikking maar die is veel langer, dus daar moet u niet naar kijken. Als u verzet instelt dan kan de officier van justitie besluiten om de strafbeschikking in te trekken. In de meeste gevallen wordt de zaak alsnog voorgelegd aan de rechter. 

 

Als u een strafbeschikking heeft ontvangen dan is het zinvol om daartegen verzet in te laten stellen. We krijgen dan de processtukken en kunnen dan beoordelen of de strafbeschikking terecht is of niet, en of het zinvol is om het verzet te handhaven.  Wacht niet te lang en neem tijdig contact op.