strafzaken in het nieuws

strafzaken in het nieuws

Bende fietsendieven stal elektrische fietsen op bestelling

Openbaar Ministerie Nieuwsbericht | 06-02-2023 | 17:07

“Deze drie verdachten hebben de handel in gestolen fietsen naar een internationaal niveau getild.” Aldus de officieren van justitie over drie Polendie vandaag op zitting stonden. Jarenlang stalen ze volgens de officieren elektrische fi etsen in Nederland of lieten die stelen door anderen. Vervolgens vervoerden de verdachten die of lieten die vervoeren naar Polen om ze daarte verkopen. De offi cieren eisten celstraffen tot vijf jaar cel tegen de drie.

Het onderzoek naar de diefstal van dure elektrische fietsen in de regio Den Haag startte in dezomer 2017. Al snel kwam een grote groep Poolse verdachten in beeld die in wisselende samenstellingen actief was. Volgens het OM vormen de drie die vandaag voor de rechter stonden,de spil van de organisatie.

Een 47-jarige Pool is aldus de officieren ‘de grote man’: “Een eerder aangehouden verdachte heeft verklaard dat alle Poolse fietsendieven aan hem gestolen fietsen verkochten. Ook had hij eengroot aantal loopjongens voor hem werken die de gestolen fietsen met busjes naar Polenbrachten.” Als dekmantel voor zijn illegale activiteiten had de 47-jarige man legale bedrijven inWateringen en in Polen.

Valse framenummers

Een 37-jarige Pool is volgens het OM de rechterhand van zijn 47-jarige landgenoot. Hij zorgde eronder meer voor dat de fi etsen werden voorzien van een vals framenummer. Dat gebeurde in het bedrijf in Wateringen, maar ook in diverse garageboxen die de bende had gehuurd: in Den Haag,Rotterdam en Rijswijk. Ook regelde hij het vervoer naar het buitenland. Dat vond vaak plaats inbusjes met vervalste nummerplaten.

Een 44-jarige Pool ziet het OM als de man naast de 37-jarige verdachte. Een observatieteam nam waar hoe de twee samen gestolen fietsen in een busje laadden. En ook uit afgeluisterdegesprekken blijkt hun nauwe samenwerking.

Doorzoekingen

Op 25 oktober 2017 hield de politie een actie. Daarbij hield zij een groot aantal verdachten aan en deed verschillende doorzoekingen. Agenten troff en onder meer aan gestolen fi etsen, stickers met valse framenummers, lopers om fietsen mee te stelen en valse kentekenplaten.

Na enige tijd hief de rechter onder strenge voorwaarden het voorarrest van de aangehoudenverdachten op. Inmiddels is gebleken dat twee (de 44-jarige en de 47-jarige) sindsdien weerbetrokken waren bij het stelen van fi etsen.

Volgens de officieren van justitie is er overvloedig bewijs tegen de drie. Er zijn waarnemingen vanhet observatieteam, tapgesprekken, telefoonberichten, gestolen fi etsen en nog veel meer. Deverdachten ontkennen nog altijd.

Strafeis

“Dit zijn niet gewoon wat fi etsendiefstallen”, aldus de officieren van justitie. ”Fietsen werden op bestelling gestolen, omgekat en zo snel mogelijk geëxporteerd”. Zij eisten tegen de 47-jarige en 44-jarige verdachten vijf jaar cel. Tegen de 37-jarige eisten zij een celstraf van tweeëneenhalf jaar.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak. Een ontnemingszaak voor het afpakken vancrimineel verkregen winsten volgt hierna. De vordering tegen de 47-jarige verdachte is 323.000euro, tegen de 37-jarige verdachte 70.000 euro.

 

NOS Nieuws•Maandag 6 februari, 20:48 https://nos.nl/l/2462804

Vijf jaar cel geëist tegen kopstukken van bende die e-bikes stal op bestelling

Twee mannen die ervan verdacht worden dat ze een grote rol speelden bij het op bestelling stelen van dure elektrische fietsen in de regio Den Haag, hoorden vandaag vijf jaar cel tegen zich eisen. Een derde verdachte hoorde dat hij wat betreft de officier van justitie 2,5 jaar de gevangenis in moet.

De mannen waren de kopstukken van een bende die op bestelling fietsen stal en die vervolgens smokkelde naar hun geboorteland Polen. Het ging om fietsen van de merken Gazelle, Batavus, Koga, Sparta en Jan Jansen. De framenummers werden vervangen door valse nummers. Dat gebeurde in garageboxen en bij een bedrijf van de 47-jarige hoofdverdachte Krzystof R. in Wateringen.

Na aanhouding toch door

In 2017 kwam justitie de Poolse dievenbende op het spoor en werden R. en zijn handlanger Arkadiusz M. opgepakt. Ze kwamen vrij op voorwaarden, en pakten na hun vrijlating de draad weer op. In februari 2021 werden ze opnieuw opgepakt.

De officier van justitie vindt dat er sprake is van een criminele organisatie. "Deze drie verdachten hebben de handel in gestolen fietsen naar een internationaal niveau getild." De advocaat van verdachte M., Otto Bondam, noemt de eis tegen zijn cliënt "zwaar". Hij had op basis van eerdere zittingen een forse strafeis verwacht, maar "zo zwaar, dat is toch wel verrassend."

323.000 euro

Naast deze drie verdachten staan meerdere andere verdachten terecht voor de politierechter. Een politierechter behandelt doorgaans de meer eenvoudige zaken waar een relatief lichte straf op staat.

Tegen de hoofdverdachte wordt na een eventuele veroordeling ook een ontnemingszaak gestart, het OM vordert 323.000 euro van hem.

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0